Misa i Svečana akademija prigodom Dana škole i 90. obljetnice djelovanja NKG-a na Šalatskom brijegu

Na svetkovinu svetog Josipa, prigodom Dana škole Nadbiskupske klasične gimnazije i devedesete obljetnice njezina djelovanja na Šalati, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Šalati.

„Gledajući povijest Gimnazije vidimo kako se nosila s raznim okolnostima, kako je čuvala svoju posebnost i bila ugrađena u Crkvu i društvo, dajući izniman doprinos hrvatskoj duhovnosti, kulturi i nacionalnom biću”, rekao je preč. Pavlaković. Rektor Sjemeništa na poseban je način zahvalio kardinalu Bozaniću na dolasku, čestitavši mu imendan te nadolazeći rođendan.

U svojoj homiliji kardinal Bozanić pozvao je gimnazijalce i gimnazijalke da od razmatranja uloge svetog Josipa u Isusovu životu otkriju poruku koju im zaštitnik sveopće Crkve i hrvatske domovine donosi. Kardinal je naglasio da nam evanđelja ne donose puno informacija o svetom Josipu, ali da znamo kako je on bio glava Svete obitelji, za koju se brinuo, te da je svoju skrovitu ulogu u potpunosti ispunio.

U nastavku homilije kazao je kako je sveti Josip znao otkriti ono što Bog od njega očekuje. „To se često kosilo s njegovim planovima, ali na tragu pouke svetog Pavla iz današnjeg drugog čitanja, sveti Josip je protiv svake nade prihvatio Božji put. Prepoznao je Božji put, prihvatio ga i zato mu je to uračunato u pravednost. Upravo zato što je protiv svojih planova prihvatio ono što je Bog stavio pred njega”, rekao je Kardinal.

Govoreći mladima o njihovu sadašnjem razdoblju života te prisjećajući se svojih gimnazijskih dana, kardinal Bozanić je istaknuo da je to vrijeme obilježeno pitanjima.

 „Želiš i nadaš se jednoj stvari, ali ti se nameće ono drugo. Pitaš se kako pronaći pravo usmjerenje u svom životu. Koji je to put i način. Kako prepoznati Božju volju”, rekao je kardinal Bozanić naglasivši da je važno da se to propitkivanje uvijek događa u svijesti da je Bog čovjekoljubac. „On vas ljubi, poznaje i zove vas po imenu“ – istaknuo je.

Usmjerenje za životno putovanje, nastavio je Kardinal, sigurno nije put galame nego put aktivne šutnje, osobnog unutarnjeg razgovora s Bogom i traženja božanskog prosvjetljenja. „Zatim, kad smo prepoznali što Bog želi od nas, treba nam hrabrosti. Treba nam jakost da kažemo: ‘Spoznao sam i sad ti se predajem’. Premda Bog brka naše planove, na kraju vidimo da je njegov plan bio onaj najbolji“, rekao je kardinal Bozanić.

Na kraju svoje homilije Kardinal je progovorio o Josipovoj zaštitničkoj službi, ali i naglasio da se ta Josipova karakteristika treba pronaći u svakom čovjeku.

„Svatko od nas je čuvar u svome zvanju. Pozvani smo da čuvamo stvoreni svijet, jer je briga za stvoreno kršćanska briga. Dân nam je zadatak da se brinemo za one koji su nam blizu: roditelji za djecu, profesori za učenike, prijatelji jedni za druge. Potrebno je imati brigu za druge. Biti za druge. Ne sve usmjeravati za sebe. Znati sebe zatajiti da možemo pomoći drugima“, rekao je kardinal Bozanić pozvavši na kraju gimnazijalce i gimnazijalke da budu čuvari svoga života.

„Samo ih Bog do kraja poznaje, a oni koji vas susreću dive se tolikim vašim talentima. Čuvajte ih i razvijajte ih. Pozvani ste u život da ono što vam je dano razvijate i da činite nešto dobro i lijepo. Na tu nakanu preporučimo se svetom Josipu”, zaključio je kardinal Bozanić.

Na kraju euharistijskog slavlja ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije Ljuba Duvnjak zahvalila je kardinalu Bozaniću na upućenoj pastirskoj riječi i brizi za Gimnaziju.

Nakon euharistijskog slavlja održana je svečana akademija koju su pripremili učenici i profesori škole. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem prof. Ankice Juričić.

U svečanoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati održana je na svetkovinu svetog Josipa svečana akademija prigodom Dana škole Nadbiskupske klasične gimnazije i njezine 90. obljetnice djelovanja na Šalatskom brijegu.

Na svečanoj akademiji sudjelovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, rektor Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković, ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije Ljuba Duvnjak, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, profesori i djelatnici NKG-a, sadašnji i bivši učenici škole te njihovi članovi obitelji i drugi gosti.

Bogat program pripremili su učenici škole pod vodstvom svojih profesora, a zamišljen je kao vodič kroz bogatu povijest škole s posebnim naglaskom na vrijeme nastajanja škole i gradnje monumentalnog kompleksa na Šalati te prikaz različitih školskih sekcija, uspjeha učenika te zauzetosti nastavnika.

U svom obraćanju ravnateljica Duvnjak istaknula je kako Božji blagoslov uvijek prati rad koji je nadahnut ljubavlju i žrtvom. Povijest ovoga zdanja prepuna je teških, izazovnih razdoblja. No, unatoč svim poteškoćama, oduzimanjima prostora, prijetnjama i željama moćnika da s radom prestanu sjemenište i gimnazija, Bog po zagovoru svetoga Josipa to nije dopustio – kazala je ravnateljica Duvnjak.

Kamen temeljac Međubiskupijskog sjemeništa i šalatske gimnazije postavljen je i blagoslovljen 25. lipnja 1927. godine, a tom je zgodom glavni zaslužni za gradnju „Grada na gori“, kako su Zagrepčani nazvali šalatski kompleks, nadbiskup mons. Antun Bauer rekao da je sve što je mogao, cijelo srce i dušu posvetio tom velikom djelu.

Građevinska dozvola dobivena je samo pet dana nakon što je tražena te je najveće gradilište u Hrvatskoj moglo započeti s radom. Kompleks s arhitektonskog gledišta sinteza je skladnog, cjelovitog i modernog.  

Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije i tamburaški orkestar pod vodstvom prof. Ankice Juričić oplemenio je program svojim bogatim repertoarom. Na početku programa izveli su Himan sv. Josipu, a u nastavku su izveli skladbe hrvatske narodne baštine.

Izvedbom molitve sv. Josipu i izvedbe dijaloga Kreonite i Antigone na grčkom jeziku program je pokazao „klasičarsku“ dušu škole i zadobio veliki pljesak publike.

Na svečanoj akademiji podijeljena su i priznanja i nagrade učenicima, profesorima i djelatnicima škole. Najprije su podijeljene nagrade za literarni natječaj „Nagrada Ivan Merz“ koji škola već tradicionalno organizira i na koji su pristigli radovi iz srednjih škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tema ovogodišnjeg natječaja je bila: „Dan što ga čovjek posveti drugome nije nipošto gubitak već dobitak”. Zatim su podijeljena priznanja učenicima i učenicama sudionicima županijskih natjecanja te profesorima i djelatnicima škole za predani rad u školi. Školski list „Ostvarenja“ ove godine bilježi četrdeset i petu obljetnicu izlaženja.

Posebno mjesto u programu posvećeno je dugogodišnjem ravnatelju škole, isusovcu pateru Petru Galauneru, koji je trideset godina vršio službu ravnatelja NKG-a. Patera Galaunera koji ove godine slavi devedeseti rođendan sa zahvalnošću i poštovanjem prisjećaju se i rado susreću tisuće bivših sjemeništaraca i učenika gimnazije.

Pateru Galauneru na osobit način čestitao je i kardinal Bozanić zahvalivši mu na svemu što je učinio kao svećenik i odgojitelj i što i dan danas čini kao traženi duhovnik i ispovjednik.

U svom je obraćanju na kraju svečane akademije kardinal Bozanić čestitao gimnazijalcima i gimnazijalkama zahvalivši im na programu koju su pripremili. „Gledam jednu rijeku koja na „šalatskom brijegu“ teče već 90 godina. Nije se moglo tada zamisliti sve ono što će proteći tom rijekom. Na ovom su se brijegu za život pripremili toliki svećenici i toliki intelektualci. Ali vrijeme ide dalje. Ono što se danas događa je dio te iste rijeke koja se razvija. To je Crkva, rijeka koja teče i koja se stalno otvara. Vi ste danas ovdje da otvorite ono što još nije otvoreno. Evanđelje se predaje vama”, rekao je Kardinal.

Na kraju se Kardinal obratio maturantima, zaželjevši im uspješnu maturu: „U vama, dragi maturanti i maturantice, gledam nešto novo što Bog priprema našoj Crkvi i našem hrvatskom narodu”, rekao je kardinal Bozanić.