Nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj

Dvije nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu u NKG-u


Natječaj za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj Ministarstva hrvatskih branitelja potiče učenike da događaje i motive Domovinskoga rata preoblikuju u umjetničku formu kratke priče. Ove su godine ponovno iz Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti nagradu dobile dvije priče, obje treću nagradu. To je Domenika Potnik, učenica 3. razreda za priču: „Srebrni prsten s bijelim kamenom“, mentorica je prof. Katarina Škrabo, i priča „Prigušeni koraci prema budućnosti“ Katarine Colnago, učenice 2. razreda, mentorica je prof. Andja Jakovljević.


„Inter arma silent Musae – U ratu šute muze ili malo slobodnije: Kad se vodi rat, nitko ne misli na umjetnost. Jer umjetnost je stvaranje i može nadjačati ratno uništavanje. Trideset godina poslije Domovinskoga rata srednjoškolci pretvaraju sjećanja i dokumente u kratku formu umjetničke priče kako bi male slike i sudbine iz tog teškog razdoblja ostale zapisane u vječnost umjetničke riječi. Pristiglo je 80-ak kratkih priča na natječaj, i to čini još većim uspjeh naših gimnazijalki.


Djeca su česti likovi priča u ovome natječaju, što je i razumljivo jer ih i pišu djeca. Tako je i u priči Prigušeni koraci prema budućnosti. Djevojčica Tonka i dječak Karlo bivaju nemilosrdno ubijeni, a samo su se htjeli malo igrati među porušenim kućama. Likovi su doneseni vrlo uvjerljivo, u njima se miješa dječja radoznalost, strah i nemogućnost da prihvate strahote rata ooko sebe.


Priča Srebrni prsten s bijelim kamenom donosi priču o ratnoj traumi koja traje već dvadeset godina. To je lijepa priča bračnoj ljubavi i strpljenju koja može zacijeliti rane. Naslov priče razotkriva se u lijepoj i neočekivanoj poanti na kraju. Domenika i Katarina svojim su pričama pokazale vješinu oblikovanja kratke prozne forme i stilsku izražajnost. Pripovjedači njihovih priča pokazuju nevjerojatno dubinu traume koju rat može izazvati, donose nam male motive svakodnevnoga ratnoga i poratnoga života u kojima čitatelji mogu prepoznati sebe ili čovjeka pored sebe. Svaka pristigla priča otkinula je jedan djelić sudbine i jednu sliku svijeta ratne prošlosti i oblikovala ih za nov književni život. Zato muze u NKG-u ipak ne šute. One pjevaju.

Marina Čubrić, prof.