Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od tebe

Pod nazivom Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od tebe krije se projekt učenika i profesora NKG-a koji se već preko dvije godine bavi raznim izazovima današnjice. Prije dvije godine škola je krenula u borbu protiv jednokratne plastike pa je tako 2017. i 2019. godine sudjelovala u Caritasovoj akciji Za 1000 radosti predstavivši po prvi put svoje eko platnene vrećice za kupovinu, čitav niz kozmetičkih proizvoda (sapuna i krema) koje su vrijedne ruke učenika izradile u svojoj školi, kao i dva spota protiv upotrebe plastike koji su izradili naši učenici.

Osim toga, 19. 12. 2017. godine, naša je škola imala i štand na zagrebačkoj tržnici Dolac nudeći svoje prirodne proizvode i platnene vrećice s logom škole i porukom Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od tebe. Ova akcija naišla je na veliku podršku javnosti, a tražila se platnena torba više i zbog priloga HRT-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska. Upravo se na taj dan u svijetu obilježava borba protiv plastičnih vrećica. Više od svega, cilj naših učenika je bio osvijestiti sebi i drugima da je upotreba jednokratne plastike izuzetno štetna za nas i naš okoliš. Učenici su tijekom te Caritasove akcije također pomagali u raznošenju božićnih jelki, a 2019.godine, učenicima NKG-a pridružili su se i
učenici nekih drugih zagrebačkih gimnazija, koji su se, uz svoje profesorice, uključili putem portala za učenje i suradnju eTwinning. Projekt živi dalje i nadopunjuje se drugim vrijednim inicijativama.

Nastavljamo s projektom petkom bez mobitela, edukacijom o reciklaži, glutenu, i štetnim E-ovima. Svjesni da smo tek dotakli vrh sante, želimo i moramo ići dalje poput kamenčića bačenog u vodu. Želja nam je širiti svijest o očuvanju okoliša, zdravoj prehrani, podržavanju lokalnih proizvođača, očuvanju vodenih resursa i okoliša, na dobrobit nas i generacija koje dolaze. Naš cilj je širiti spoznaje o zdravom načinu života među učenicima, profesorima i djelatnicima škole, a zatim njihovim obiteljima i šire, jer svatko je od nas jednako odgovoran za stvaranje ljepše budućnosti.

OSVRT NA SUDJELOVANJE U eTWINNING PROJEKTU U NKG-u (PDF)