Dan planeta Zemlje

Pod vodstvom profesorice Karmele Brčić Đapić naši učenici su i ove godine odlučili obilježiti Dan planeta Zemlje. Prigodne plakate izradile su Petra Toto, Marija Kefelja i Karla Lopar, kutiju za odlaganje maski Karmen Bilić, a lutku je “obukla” sama profesorica.

Budući da se suočavamo s egzistencijalnim nizom globalnih izazova – od biološke raznolikosti, klimatskih promjena do zagađenja plastikom i pandemijom – pozivamo vas da nam se pridružite i da na zanimljiv i kreativan način otkrijete vrijednost starih, odbačenih stvari i reciklirate predmete koje koristite.

Također vas pozivamo na promjenu stila življenja da bismo smanjili negativni ekološki otisak.

Pet koraka kojima možemo smanjiti emisiju stakleničkih plinova:

  • Proizvodnja svake nove stvari uzrokuje emisije stakleničkih plinova. Možemo pametno odlučivati o nabavi novih stvari. Prije nego što neku stvar bacimo u smeće, vrijedi razmisliti: ako je pokvarena – možemo li je popraviti; ako nam je dosadila – znamo li nekoga kome bi bila korisna; ako je izgubila prvotnu svrhu – možemo li je koristiti za nešto drugo? Podizati svijest o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane. Uz to, većina stvari ne mora završiti kao „običan“ otpad – valja ih odložiti u prikladni reciklažni spremnik ili odnijeti na reciklažno dvorište.
  • Pretjerano zagrijavanje prostorija uzrokuje nepotrebnu potrošnju energije. Ako odjenemo samo jedan sloj odjeće više zimi, možemo uštedjeti znatnu količinu energije i smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Smanjivanjem prosječne temperature grijanja već za jedan stupanj može se uštedjeti i do 5% energije. Slično vrijedi i za neumjereno hlađenje prostorija u ljetnim mjesecima!
  • Tuširanjem trošimo znatno manju količinu vode nego kupanjem. Treba imati na umu i zatvaranje vode prilikom sapunanja, pranja zubi i brijanja.
  • Ako odlučimo koristiti javni prijevoz, bicikl ili hodati (umjesto putovanja automobilom), u prosjeku možemo uštedjeti više od 15% emisija stakleničkih plinova našeg osobnog ugljičnog otiska.
  • Uređaje ne treba ostavljati na standby funkciji jer i tada troše energiju – približno 10% energije u odnosu na to kad su uključeni. Razmislite i razgovarajte sa svojim ukućanima o mogućnostima uvođenja jednostavnih mjera kao što su kupnja LED žarulja, perlatora (uređaji koji miješaju vodu sa zrakom te smanjuju protok vode).