Advent na Šalati

Tradicionalni dobrotvorni koncert Advent na Šalati održava se od 2003. godine s religiozno-pedagoškim ciljem čuvanja i promicanja radosno-pokorničkih karakteristika došašća te čuvanja i jačanja vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta. U koncertu sudjeluju učenici, roditelji, profesori i prijatelji naše gimnazije.

Ova tradicija seže još u davnu 2003. godinu pod prvotnim nazivom Hodie Christus natus est i mjestom radnje u franjevačkoj crkvi na Kaptolu. Pokretač ove lijepe tradicije bila je naša pokojna profesorica Nives Paulinić Šarić.

Od 2007. godine, svjesni ljepote i sjajne akustike naše crkve na Šalati te značenja adventa kao priprave za Isusovo rođenje, čitav se događaj premješta na našu lokaciju i do danas živi pod nazivom Advent na Šalati pod budnim okom profesorice Ankice Juričić.

Posebno izdanje Adventa na Šalati bilo je 2018. godine. Tada su mu se pridružile Katoličke gimnazije Republike Hrvatske koje su unatrag nekoliko godina imale veoma lijepu tradiciju godišnjeg okupljanja pjevačkih zborova u obliku smotre tj. zajedničkog koncerta.

Školske godine 2019./2020. obilježena je dvadeseta obljetnica kontinuirana djelovanja Pjevačkoga zbora (1999. – 2019.). Tom prigodom Advent na Šalati bio je bogatiji i za izvedbu zbora bivših NKG-ovaca. Na prijedlog nekolicine bivših zboraša profesorica Ankica Juričić na sebe je preuzela svu organizaciju oko okupljanja, formiranja i uvježbavanja prigodnoga zbora bivših NKG-ovaca. Ex-cantores NKG-a okupio se na Adventu na Šalati 13. prosinca 2019. u sjemenišnoj crkvi i tako upotpunio i uveličao koncert naših učenika i zboraša.

Uz koncert se redovito priređivala prodaja predmeta koje su u veseloj suradnji izrađivale marljive ruke učenika i profesora. Tako je ostvarena svaki put i karitativna dimenzija koncerta, usmjerena na neku adresu potrebitih.

Hod Adventa kroz godine pogledajte u prezentaciji na LINKU, a u slikama vam donosimo dašak atmosfere.