„Pjevaj, sviraj, pleši“

Permanentni međunarodni motivacijsko-edukacijsko-prezentacijski projekt pod nazivom „Pjevaj, sviraj, pleši“ opet je u velikome broju privukao učenike Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti. 

Cilj je ovoga projekta očuvanje i njegovanje glazbene kulture, tradicijske glazbe i uopće hrvatske kulturne baštine kroz glazbeno-plesne aktivnosti učenika i razmjenu iskustava u glazbenim izazovima na međužupanijskoj, državnoj, a od ove školske godine i na međunarodnoj razini. 

Zahvaljujući, između ostaloga, i ovome projektu, a u nedostatku javnih nastupa, naš je školski zbor dobio novu motivaciju za rad. U okviru teme Tradicijska glazba zavirili smo u bogatu škrinju hrvatskih božićnih pjesama. Mješoviti pjevački zbor NKG-a pod vodstvom profesorice Ankice Juričić uvježbao je i snimio dvije božićne međimurske pjesme – Oj, pastiri, vi ste štiri i Zdravo budi, mladi Kralju, uz podršku maturantice Petre Pavlović na kahonu. Ugođaj živih jaslica pri tome su dočarali članovi Antičke dramske skupine koje je pripremila profesorica Marija Pustišek. Skupini entuzijasta pridružile su se i talentirane učenice Irina Margić i Ivna Majstorović svojom vokalno-instrumentalnom izvedbom turopoljske božićne pjesme Prva je vura u čemu im je potporu na bisernici dao Andrija Krnjić, također naš učenik.

Kvalitetan videouradak dugujemo Leonu Levačiću, učeniku 4.d razreda, a njegovu montažu te snimanje i obradu zvuka našim vanjskim suradnicima: gosp. Phillipu Tomašu i profesoru Franji Klinaru. Za lijep izgled naših zboraša zaslužni su voditelji Folklornog ansambla SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ i KUD-a „Sveti Križ Začretje“ koji su nam posudili nošnje. Pomoć u izgovoru dijalektalnoga teksta svojim primjerom dao nam je fra Rikard Patafta.

Zaslugu za lijepe fotografije tijekom snimanja nosi učenica Karla Galešić, a pomoć nam je u snimanju pružio i učenik Dominik Palić.

Video uradci bit će predstavljeni na 1. međunarodnoj smotri radova u projektu 16. i 17. prosinca 2021. 

Radovi se mogu pogledati na našem školskom Youtube kanalu na sljedećim poveznicama:

https://www.youtube.com/watch?v=xMumcYtaN_Y

https://www.youtube.com/watch?v=e7ztYOsrqr0

Ankica Juričić, prof.