Mješoviti zbor NKG-a na smotri zborova u Splitu

Nakon velikog uspjeha u Varaždinu, u kojem je zbor osvojio Zlatnu plaketu, Mješoviti zbor NKG-a vikend je proveo u Splitu, na Smotri katoličkih zborova.
Tako se naš Mješoviti zbor, pod vodstvom profesorice Ankice Juričić, uputio u subotu prema Splitu, u pratnji ravnateljice Ljube Duvnjak.
Pratilo nas je dobro vrijeme i još bolje raspoloženje, vožnja je bila zbilja jako ugodna i sretno smo stigli u Split. Obilno smo ručali u restoranu Stari mornar, a zatim smo dva sata razgledavali Split i bili dio Sudamije!
Škola domaćin bila je Nadbiskupijska klasična gimnazija iz Splita. Škola je trebala biti domaćin Smotre još 2020. godine, u prigodi 320. obljetnice svoga utemeljenja, no zbog pandemije Smotra je održana tek ove godine u nešto skromnijim opsegu jer su se pozivu, uz našu školu, odazvale samo četiri katoličke srednje škole.
Smotra zborova započela je svetom misom koju je u velikoj kapeli Nadbiskupskog sjemeništa uz ravnatelja don Josipa Dukića, predslavio don Vedran Torić, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa. U svojoj homiliji don Torić je progovorio o strahu koji mlade može udaljavati od Boga, ali i od suočavanja sa samima sobom. Istaknuo je primjer svetoga Dujma koji se nije bojao prihvatiti svoj križ jer je ljubio Krista i jer je znao i duboko vjerovao da Krist njega ljubi.
Poslije svete mise program je nastavljen u velikoj sjemenišnoj dvorani. Na početku je okupljenim zborašima dobrodošlicu uputio don Josip Dukić.
Potom je slijedilo predstavljanje zborova i izvođenje odabranih skladbi. Prvi je nastupio zbor domaćin, četveroglasni Mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ Split pod ravnanjem s. Lidije Matijević. Iz Virovitice je na Smotri sudjelovao Djevojački vokalni sastav Katoličke klasične gimnazije pod ravnanjem prof. Andree Grdenić. S državnog natjecanja Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu na Smotru je stigao i nagrađeni mješoviti četveroglasni Zbor Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku pod vodstvom prof. Zrinke Andrić. Četvrta po redu nastupila je novoutemeljena Schola cantorum Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti pod vodstvom prof. Andre Čale.
Kao posljednji, nastupio je naš Mješoviti pjevački zbor Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu kojim je ravnala prof. Ankica Juričić.
Skladbama Voćka poslije kiše i Oj, pastiri, vi ste štiri Mješoviti zbor još je jednom pokazao visoku pjevačku razinu i neospornu kvalitetu.
Na samom kraju programa, prije nego li su zajedno svi zborovi i publika, uz solista Vida Šušnjara, otpjevali skladbu Splite moj, okupljenima se obratila i svima zahvalila s. Lidija Matijević, stručna koordinatorica Smotre zborova.
Nakon službenog dijela, slijedio je neslužbeni – mali domjenak i pjesma, ples i druženje. Ujedinjeni pjesmom, ljepotom, mladenačkom energijom i snagom, zboraši su pokazali kako se živi zdrava radost i zajedništvo! Onako izvana, pomislili biste da je u tijeku jedna od radosnijih svadbi.
Konačno smo krenuli na župu Brda koja je bila naš domaćin, smjestili smo se u obiteljima i to je također bilo lijepo i dragocjeno iskustvo – upoznati toliko srdačnih i gostoljubivih ljudi!
Zbor je animirao misu u 10 sati, a oduševljeni pogledi župljana prema koru i suze ganuća potvrdile su tu neku posebnu emociju koju donosi naš zbor. Župnik, vl. Darko Matijević, održao je tako snažnu i dojmljivu propovijed. Zbilja samo zahvalni na ovom jedinstvenom iskustvu u kojem kao što je i župnik istaknuo nema regija, navijačkih skupina, političkih stranaka – samo jednostavni identitet Kristova učenika, koji voli, sluša drugoga i raduje se. Župljanima i župniku zahvaljujemo na tom iskustvu i na iznimnom gostoprimstvu.
Naš je zbor pokazao toliko darova na jednom mjestu – svira se bajs, orgulje, gitara, pjeva, pleše, vežu se kravate kao na traci, a sve to uz puno smijeha, suradnje i brige jednih za druge.
Na povratku smo se zaustavili na Gospinom otoku, razgledali novu Baziliku i Solin, družili se uz kavu i sladoled. Smijeh i pjesma pratili su nas do kraja putovanja!
Profesorica Juričić pokazala je veliku stručnost i entuzijazam, a Ravnateljici smo zahvalni na odličnoj organizaciji cijelog putovanja.
Zbor nas je prezentirao na najbolji mogući način, ne samo pjevanjem, već i svojim cjelokupnim ponašanjem…