Mons. Gorski predvodio misno slavlje Zaziva Duha Svetoga u NKG-u

U ponedjeljak, 04. rujna ove godine, nova započeta je euharistijskim slavljem i zazivom Duha Svetoga u dvorištu na zagrebačkoj Šalati za učenike, profesore, djelatnike i roditelje Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti.
Koncelebrirano misno slavlje predvodio je, s početkom u 10.00 sati, mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. U koncelebraciji je sudjelovao magistar sjemeništaraca konventualaca sa Svetog Duha u Zagrebu fra Zvonimir Pervan i preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa koji je ujedno i duhovnik Gimnazije.
Na početku misnoga slavlja biskup Gorski, prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, obratio se okupljenima ovim riječima: “Oko nas su, kao što vidimo – skele; buka koja odzvanja od radova na obnovi naše potresom ranjene crkve i to me nekako podsjeća na moje hodočašće u Svetu Zemlju gdje sam, zajedno sa hodočasnicima, ulicama Jeruzalema molio pobožnost križnoga puta i gdje se može uvijek vidjeti ista slika – kršćani mole, a druge vjeroispovijesti koje tamo žive rade u jednom zaglušujućem žamoru. Dragi učenici, sa ovoga mjesta vam obećajem da ćemo iduće godine ovu svetu euharistiju opet slaviti u obnovljenoj sjemenišnoj crkvi Srca Isusova te ćemo moći sabranije slaviti sveta otajstva naše vjere”.
Razlamajući Božju riječ uzetu iz Pavlove Prve poslanice Solunjanima te Lukina evanđelja (usp. 1 Sol 4, 13-18;Lk 4, 16-30) mons. Gorski je, uz ostalo, naglasio: “U današnjem evanđelju Isus prolazi put od prihvaćanja i aklamacije svoje riječi do mržnje koju ta ista riječ čini u njegovim slušateljima. Zašto se to događa? Isus govori istinu, a mi primjećujemo kako je vjera njegovih sunarodnjaka vrlo mala. Ne prihvaćaju Isusa kao Boga i Spasitelja, a za primjer On ima daje osobe koje su pogani, dakle, nisu vjernici, a bili su u svojim molbama pred Bogom uslišani. Slobodno možemo reći da je današnja situacija iz navještenog evanđelja u krajnju ruku čudna. Dragi gimnazijalci! Isus nam i danas zbori kao što je govorio nekada kako su evanđelisti i zapisali. Kako mi prihvaćamo Isusa? Jeste li i vi došli do situacije u svome životu da nakon toliko godina odslušanog vjeronauka sami sebe kažete: ‘Pa ja sve znam o Isusu’ – i onda, umjesto prihvaćanja Isusa dolazi do odbijanja?! Dragi profesori! Što je vaš Nazaret? Gdje je mjesto prihvaćanja ili odbijanja Isusa u našim životima? Zašto nam se to onda recipročno događa i u međuljudskim odnosima?” upitao je okupljene biskup Gorski.
U nastavku svoje nadahnute homilije pokušao je dati i odgovore na postavljena pitanja ustvrdivši da “nam se to sve događa zbog dva razloga – tame grijeha i neznanja. Grijeh gradi zidove i priječi nas da prihvatimo istinu o sebi, a zbog vlastitog neznanja mi se bojimo nepoznatog i onoga što ne možemo kontrolirati. Vidite, dragi mladi, što nam se zbog toga događa – kada druge izoliramo, sebe izoliramo i zato vas pozivam da prihvatite Isusa u svoj život kako bi mogli prihvatiti druge koji se nalaze u vašim obiteljima, razredu, župi… Pomazani ste svetom krizmom – to je snaga za život. Stoga, kada se nađete u stisci, molite se Duhu Svetom da vas vodi i ojača, da bude vaš životni pratilac.”
Završavajući svoju propovijed okupljenim profesorima, učenicima, odgajateljima i djelatnicima Gimnazije biskup Gorski je za uzor stavio molitvu predanja sv. Tome Akvinskoga koji, iako je bio silno pametan, znao je da bez Boga ne može učiniti ništa. Zaželio je učenicima oštroumnost u učenju te napredak u znanju, a profesorima milost tumačenja uz želju za blagoslovljen novi početak školske i vjeronaučne godine.
Pred kraj misnog slavlja biskup Gorski izmolio je prigodnu blagoslovnu molitvu za početak nove školske godine.