ZELENA KEMIJA U AKCIJI

U sklopu Dana otvorenih vrata, maturanti su posjetili Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. Oduševljeni su što su imali priliku istražiti različite aspekte kemije i biotehnologije.
Njihova avantura započela je u ugodnom okruženju fakultetskog kampusa. Prvo su posjetili radionicu o mikroorganizmima i okolišu, gdje su saznali kako mikroorganizmi igraju ključnu ulogu u razgradnji otpada te očuvanju okoliša. Bilo je fascinantno vidjeti kako se znanje iz laboratorija primjenjuje u stvarnom svijetu.
Nakon toga, uputili su se prema radionici elektrokemije. Elektrokemija ih je oduševila svojim praktičnim primjenama, od baterija do elektrolize. Učili su o procesima koji se odvijaju na elektrodama i kako se elektrokemijske reakcije koriste u industriji.
Matematička radionica bila je prava poslastica za sve ljubitelje brojeva. Ondje su istraživali matematičke modele koji se primjenjuju u kemijskom inženjerstvu. Shvatili su koliko je matematika važna za razumijevanje složenih procesa.
No, najveći naglasak stavili su na zelenu kemiju. Ova inovativna grana kemije usmjerena je prema održivosti i zaštiti okoliša. Na radionici su saznali kako se zelena kemija primjenjuje u razvoju ekološki prihvatljivih materijala, procesa i proizvoda. Djeca su bila oduševljena idejom da kemija može doprinijeti očuvanju našeg planeta.
Na kraju, osjećali smo se ponosno jer su bili na radionici naše bivše učenice Lee Raos. Leina strast kao i strast njenih kolega i profesora prema znanosti i inženjeringu inspirirala je učenike da oni nastave istraživati i učiti.
Ovaj dan otvorenih vrata ostavit će neizbrisiv trag u sjećanjima naših maturanata, a znanje koje su stekli potaknut će poneke, nadam se, da se i sami upuste u svijet kemijskog inženjerstva i biotehnologije.
Hvala Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije na ovom prekrasnom iskustvu!


Karmela Brčić Đapić, prof.