Dan škole

Na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika BDM, u utorak 19. ožujka, obilježili smo Dan škole brojnim radionicama i misnim slavljem koje je u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca predvodio vlč. Jakov Rađa.

U koncelebraciji sudjelovali su školski duhovnici i odgojitelji u Međubiskupijskom sjemeništu preč. Matija Pavlaković i vlč. Luka Premelč te predsjednik školskog odbora Gimnazije preč. Ivan Lukić.

U svojoj homiliji, vezujući se uz liturgijska čitanja svetkovine, vlč. Rađa kazao je: „Sveti Josip nam pokazuje kako započinje Božje djelo na svijetu. Prije svega vidimo da Božje djelo nije naše djelo. Ni Marija ni Josip nisu učinili ništa da bi se Isus začeo – to je djelo Duha Svetoga. Marija se našla trudna i to je trebala prihvatiti. Božje djelo s nama ne traži da mi budemo u prvom planu, nego da budemo velikodušni i ponizni u prihvaćanju Božje inicijative. Znati prepoznati i prihvatiti Božju inicijativu prvi je korak do ostvarenja Božjeg djela u našem životu. Drugi korak je bratstvo koje vidimo ostvareno u svetome Josipu koji nema direktni odnos s Isusom, nego samo preko jedne žene, svoje žene Marije. Bog mu ne kaže: ‘Josipe, ne boj se uzeti Isusa!’, nego: ‘Ne boj se uzeti Mariju!’. Da bi bio u odnosu s Isusom, Josip mora naučiti biti u odnosu s bližnjim, s osobom pored sebe“, naglasio je okupljenima propovjednik.

Obraćajući se posebno učenicima Gimnazije naglasio je sljedeće: „Svaki put kada susrećemo druge, rastemo u vjeri i učimo nove stvari o Bogu. Božje djelo nije djelo između nas i Boga, nego uvijek uključuje druge i traži da budemo otvoreni za ljubav i zajedništvo. Također, Božje djelo od Josipa traži da prihvati nešto što je u najmanju ruku nezgodno. Njegova žena se našla trudna, a on nije bio otac toga djeteta. To su situacije, dragi mladi, kada dva plus dva nisu četiri. Da je sveti Josip išao jednostavnom logikom, pogriješio bi; odbacio bi Božje djelo. Kada Bog započinje s nama svoje djelo, traži od nas da idemo iznad svoje redovite logike; traži da prihvatimo ono što bismo redovito odbacili ili zanemarili. Božje se djelo u našem životu često skriva u događajima koje ne želimo, koji su nam odbojni, koje bi rado promijenili. No, da bi Bog djelovao u našem životu, On od nas traži povjerenje da sve može okrenuti na dobro“, zaključio je homiliju vlč. Rađa.

Ljepoti i dostojanstvu misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim posluživanjem kod oltara te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije svojom pjesmom pod vodstvom prof. Ankice Juričić i orguljaškom pratnjom učenika prvog razreda Ivan Karola Ville.

.