Tomo Matić

Tomo Matić bio je hrvatski književnik i kulturni povjesničar i filolog. Rođen je 12. srpnja 1874. godine u Slavonskom Brodu. U Beču je završio studij slavistike i romanistike 1896., a iste godine je stekao doktorat. Bio je gimnazijski profesor u Splitu, ravnatelj klasične gimnazije u Osijeku i tamošnje Trgovačke akademije. Također je od 1932. do 1937. bio ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu, a nekoliko godina nakon toga postao je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

Objavio je više monografija i studija s književnopovijesnim, komparatističkim, kulturološkim i filološko-teološkim istraživanjima. Proučavao je razvoj hrvatskog školstva i kazališta te povijesnopravne dokumente i leksičku problematiku. Među najvažnija djela uvrstilo se kritičko izdanje tekstova starih hrvatskih pisaca u ediciji „Stari pisci hrvatski“ i „Građi za povijest književnosti hrvatske“. Također je u svojim studijama pisao o velikom hrvatskom picu Marinu Držiću komentirajući njegovo djelo „Skup“. Znatno je pridonio proučavanju hrvatskog jezika, poglavito leksikografije. Umro je 21. prosinca 1968. u Zagrebu.

 

Literatura:
1. Matić, Tomo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 8. 6. 2020.
<http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=39447>.
2. Matić, Tomo. Leksikona Marina Držića, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Dom Marina Držića, 2020. Pristupljeno 8. 6. 2020.
<https://leksikon.muzej-marindrzic.eu/matic-tomo/>.